Jari-PekkaPeltoniemi

Miksi yhteiskunta ei Suomessa puutu henkiseen ja hengelliseen väkivaltaan?

  • Video: Sonja erotettiin Jehovan todistajien seurakunnasta
    Video: Sonja erotettiin Jehovan todistajien seurakunnasta

Suomessa on uskonnonvapaus. Usein se käsitetään niin, että uskonnollisilla yhteisöillä ja kirkoilla on vapaus toimia haluamallaan tavalla. Mutta uskonnonvapauslaki antaa kyllä uskonnonvapauden myös yksilöille - periaatteessa. Käytännössä yksilön uskonnonvapaus ei toimi kaikissa uskonyhteisöissä. Moni yksilö joutuu ankaran ja julman henkisen ja hengellisen väkivallan kohteeksi, varsinkin siinä tapauksessa, että hänet erotetaan yhteisöstä tai hän haluaa erota itse.

Uskonnonvapauslaki tarkoittaa yksilön kannalta mm. tätä:

"Jokaisella on oikeus päättää uskonnollisesta asemastaan liittymällä sellaiseen uskonnolliseen yhdyskuntaan, joka hyväksyy hänet jäsenekseen, tai eroamalla siitä." 

Liittyminen käy yleensä helposti, mutta uskonyhteisöstä lähteminen voi olla kivuliasta johtuen yhteisön säännöistä ja sen tavasta kohdella lähtijää julmasti.

Mitä uskonnonvapauslaki edellyttää uskonyhteisöiltä?

"Yhdyskunnan tulee toteuttaa tarkoitustaan perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittaen." 

Tämä on suuri ongelma. Suomessa on monia uskonnollisia ryhmiä, jotka eivät kunnioita perusoikeuksia eivätkä ihmisoikeuksia, varsinkaan, jos sen jäsen erotetaan tai itse eroaa ryhmästä. Yksi törkeää henkistä ja hengellistä väkivaltaa käyttävistä yhteisöistä on Jehovan todistajat.

18.09.2017 alkavalla viikolla kaikissa Jehovan todistajien seurakunnissa ympäri maapallon opeteltiin henkisen ja hengellisen väkivallan käyttöä. Seitsemän minuutin kokousohjelmassa katsottiin ensin noin kolme minuuttia kestänyt video, jonka opetus oli: Jehovan todistajien on pakko katkaista kaikki siteet entiseen Jehovan todistajaan vaikka tämä olisi lähisukulainen. Se ei ole siis yksilön oma valinta vaan järjestön määräys.

Helsingin Sanomien toimittaja oli saanut tutustua siihen aineistoon, jota käsiteltiin tuossa kokouksessa. Toimittaja kirjoittaa näin:

"ÄLÄ VASTAA edes perheenjäsenen soittoon. 

Näin Jehovan todistajia kautta maailman opetettiin syyskuussa suhtautumaan järjestön entisiin jäseniin. Psyykkisesti rankaksi havaitun täyden sosiaalisen eristämisen tarkoituksena on saada entiset todistajat palaamaan järjestöön." 

"Jehovan todistajien kokouksissa opetettiin karttamaan kaikenlaista yhteydenpitoa seurakunnasta erotettuun. Esimerkkitapauksessa seurakunnasta erotetun läheisen sukulaisen puheluun ei saanut vastata eikä kysellä edes kuulumisia. Kaikki yhteydet piti katkaista, vaikka se tuntui vaikealta."

Videossa näytetään, että tytär soittaa kotiin. Vanhemmat pysyvät uskollisina Jehovalle eivätkä vastaa. Lopulta tyttären kaipaus käy liian suureksi ja hän palaa vuosien tauon jälkeen perheensä luo."

Helsingin Sanomien sivujen kautta voi katsoa otteita tuosta Jehovan todistajien tekemästä henkiseen ja hengelliseen väkivaltaan yllyttävästä videosta.

Videon katsomisen jälkeen seurakunnan jäseniltä kysyttiin kokouksissa videoon liittyen kolme kysymystä:

1) Mikä tilanne koetteli Sonjan vanhempien uskollisuutta?
2) Mikä auttoi heitä pysymään uskollisina?
3) Miten vanhempien uskollisuus Jehovaa kohtaan hyödytti Sonjaa?

Miten seurakunnissa vastattiin noihin kysymyksiin? Tässä on muutamia otteita useista seurakunnista eri puolilta Suomea:

1) Mikä tilanne koetteli Sonjan vanhempien uskollisuutta?

"Hänen vanhempansa joutui kestämään tämän, kun tyttö lähti. Se on kova paikka, minä tiedän kun minulla on kolme perheenjäsentä lähtenyt samalla tavalla. Se ottaa niin kovin voimille, että yksin ei jaksa siitä selvitä."

"Sonja ei vihannut pahaa ja hänet erotettiin epäraamatullisten elämäntapojen vuoksi ja sitten vanhemmat joutuivat vielä sellaisen ratkaisun tekemään perheessä, että pyysivät Sonjaa muuttamaan pois kotoa."

"Kyllä heidän uskollisuuttaan koetteli tietenkin tunteet tytärtä kohtaan. Mutta tunne Jehovaa kohtaan sitten voitti. Ja sekin koetteli, että he huomasivat kyllä, että yhteydenottoyrityksiä oli."

"Kyllä sekin varmaan koetteli, kun tyttö koetti soittaa kotia, niin se, että olla sitten vastaamatta siihen puheluun."

2) Mikä auttoi heitä pysymään uskollisina?

"He muistivat Raamatun erimerkin Aaronista, kun hänen poikansa tekivät väärin Jehovaa vastaan, ja Jehova surmasi heidät. Aaronille sanottiin, että poikia ei saa surra."

"Raamatun kertomus Aaronista. Aaronin kaksi poikaa saivat kuolemantuomion Jehovalta. Nyt oli selvä tieto, että Aaron ei saanut surra poikiaan. Tuomio oli oikeudenmukainen, se oli Jehovan tuomio."

"He pystyivät varmasti samaistumaan Aaronin kertomukseen. Aaronin tavoin he tukivat Jehovan ratkaisua ja olivat uskollisia, vaikka oli kyse omasta tyttärestä."

3) Miten vanhempien uskollisuus Jehovaa kohtaan hyödytti Sonjaa?

"Sonja itse sanoi, että pienikin yhteydenpito vanhempien kanssa olisi riittänyt hänelle. Ei varmasti olisi tullut takaisin Jehovan järjestöön."

"Hän sanoi, että jos vanhemmat olis antanu hiukkaakin periksi eli olis joskus vastannu ja kysyny kuulumisii niin se olis riittäny hänelle. Mutta kun he toteutti tätä Raamatun ohjetta, että ei oo missään tekemisissä erotetun kanssa, niin se autto häntä palaamaan takasin."

* * *

Tämä video esitti asian todella raadollisesti ja todenmukaisesti. Jehovan todistajat hylkäävät oman lapsensakin, jos hänet erotetaan järjestöstä tai jos hän itse eroaa. Hylkäämistuomio on elinkautinen. Hylkäämälllä halutaan entinen jäsen kiristää ihmissuhteilla takaisin seurakuntaan.

Hylkääminen on yksi julmimpia henkisen ja hengellisen väkivallan muotoja. Jehovan todistajien piirissä sillä on tavallistakin suurempi painoarvo. Jehovan todistajien kirjalliset ohjeet määräävät, että Jehovan todistaja -perheen lapset saavat olla tekemisissä "maailmallisten" perheiden lasten kanssa vain koulussa. Koulun jälkeen vapaa-ajalla heidän kanssaan ei saisi olla tekemisissä. "Maailmalliset" ovat Jehovan todistajien tulkinnan mukaan "huonoa seuraa". Kun lapsesta saakka Jehovan todistajana ollut lähtee järjestöstä, hän on täysin yksin, koska hänellä ei yleensä ole muita ystävyyssuhteita kuin toisiin Jehovan todistajiin, jotka kaikki hylkäävät lähtijän sinä päivänä, kun hän lähtee.

Karttaminen ja täydellinen hylkääminen ovat aiheuttaneet tuhansille entisille Jehovan todistajilla Suomessa suurta henkistä painetta ja tuskaa. Moni on joutunut vuosikausiksi terapiaan. Moni olisi tarvinnut terapiaa, mutta ei ole valinnut sitä hoitomuotoa, ehkä se on ollut liian kallista. Ääritapauksessa moni on tehnyt itsemurhan jouduttuaan kaikkien hylkäämäksi.

Miksi yhteiskunta ei puutu henkiseen ja hengelliseen väkivaltaan? Eikö yhteiskunnan tulisi suojella kaikkia kansalaisiaan? Miksi uskonnon varjolla ihmisiä saadaan satuttaa aivan vapaasti?

Uskontojen uhrien tuki UUT ry pyrkii auttamaan uskontojen uhreja, mutta sen resurssit ovat rajalliset. Ja UUT joutuu vain paikkailemaan niitä haavoja, joita uskonnolliset yhteisöt ja järjestöt ovat tehneet. Hengellisen väkivallan ennaltaehkäisy olisi kaikkein tehokkain tapa vähentää ihmisten kärsimyksiä. Mutta siihen tarvittaisiin valtiovallan apua. Pitäisikö lakeja muuttaa vai onko nykyisessä lainsäädännössä jo työkaluja henkisen ja hengellisen väkivallan torjuntaan?

Kuinka kauan Suomessa Jehovan todistajien sallitaan tuottaa suunnatonta tuskaa entisille Jehovan todistajille?

1990-luvulla Suomeen laadittiin "Uskonnollisten yhteisöjen eettiset periaatteet". Työryhmässä oli mukana useiden uskonnollisten yhteisöjen edustajia ja mielenterveysalan asiantuntijoita. Myös Jehovan todistajilla oli tuossa työryhmässä edustaja. Virallisen tiedottajan Veikko Leinosen nimi on listassa.

Eettisten periaatteiden pykälä 7 on Jehovan todistajien kohdalla pelkkää "paperia". Sitä ei noudateta. Pykälässä 7 sanotaan näin:

"Suomessa toimivat uskonnolliset yhteisöt huolehtivat siitä, että uskontokunnasta voi halutessaan erota joutumatta minkäänlaisen painostuksen tai syrjinnän kohteeksi tai minkään elimen tai uskontokunnan edustajan kuulusteltavaksi tai puhuteltavaksi."

Erityisesti em. tekstissä silmään pistää kaksi sanaa: "painostus" ja "syrjintä". Entinen jäsen joutuu todellakin painostuksen ja syrjinnän kohteeksi.

Kuka tai ketkä tai mikä taho ottaisi hoitaakseen tämän kipeän ongelman? Löytyykö Suomesta tahoa, joka todella haluaisi estää uskonnollisten yhteisöjen toimet? Millä keinoilla henkinen ja hengellinen väkivalta voitaisiin kitkeä suomalaisesta yhteiskunnasta?

Sitä odotellessa...

 


Lähdeviitteet:

Helsingin Sanomat: ”Sonja” soittaa kotiin, mutta äiti ei saa vastata – Näin Jehovan todistajien jyrkkä opasvideo määrää karttamaan seurakunnan hylännyttä
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005405011.html

Jehovan todistajien kokouksissa opeteltiin karttamaan erotettua perheenjäsentä
http://johanneksenpoika.fi/uutiset/juttu_s816.html

Noudattaako Jehovan todistajat uskonnollinen yhdyskunta Suomen perustuslakia ja uskonnonvapauslakia? Miten käy ihimisoikeuksille?
http://johanneksenpoika.fi/dokumentit/uskonnonvapauslaki.html

Uskonnollisten yhteisöjen eettiset periaatteet
http://johanneksenpoika.fi/dokumentit/eepe.htm

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vartiotorniseura on vähän kuin islam, kun Raamattua tulkitaan Koraanin tapaan ja kieltäydytään fyysisestä väkivallasta. Profeetan nimi on eri.

Islamin nimissä eronneet tai erotetut saa tappaa monessakin islamille alistetussa maassa. Iso ero Vartiotorniseuraan.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Sairasta ja julmaa on tämän satukirjan palvominen.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Karttaminen on olemassa, koska se ehkäisee tehokkaasti jäseniä eroamasta yhteisöstä. Samasta syystä myös kritiikki ja omien ajatusten esiin tuominen on kiellettyä. Autoritaarinen ja painostava yhteisö tuottaa kärsimyksen lisäksi usein myös uskon menetystä - Tärkeintä on ulkoiseti toimia aina täydellisesti. Yhteisön johto New Yorkissa tarvitse jäseniään, jotta ylellinen elämä voisi jatkua ennallaan, ja siksi ankaruus on välttämätötä. Jehovan todistajissa on paljon aivan ihania ihmisiä, olen tutustunut heihin jo lapsena ja käynyt jopa kylässä. Mutta juuri ankaruus eroavaa tai erotettua kohtaan on käsittämätöntä - Aivopesu on vastaus.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Vaikea kysymys. Jos aikuinen hurahtaa tuollaiseen, kyse on omasta valinnasta. Lapsesta asti lahkoon kasvatetut ovat täysin eri asemassa. Näillä ihmisillä ei todellakaan taida juuri vaihtoehtoja olla.

Yhteiskunnan on kuitenkin erittäin vaikeaa puuttua uskonnonvapauden piiriin kuuluvien lahkojen sisäiseen toimintaan, jos lakeja ei selvästi rikota. Enkä ihan lämpene sillekään ajatukselle, että jehovantodistajien lapset otettaisiin automaattisesti huostaan.

Nämä lapset minua surettavat, mutta en valitettavasti keksi yhtään helppoa ratkaisua.

Käyttäjän Jari-PekkaPeltoniemi kuva
Jari-Pekka Peltoniemi

Yhteiskunnan pitäisi valvoa tätä piirrettä:

Mitä uskonnonvapauslaki edellyttää uskonyhteisöiltä?

"Yhdyskunnan tulee toteuttaa tarkoitustaan perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittaen."

Jos todetaan, että jokin yhteisö ei toteuta tätä lain vaatimusta, sille annetaan vakava varoitus. Ja jos varoitus ei tehoa, uskonnollisen yhdyskunnan rekisteröinti voidaan perua.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila teki aloitteen, jossa uskonnollisia yhdyskuntia tarkasteltaisiin säännöllisin väliajoin eikä vain silloin, kun ne rekisteröidään. Samaan tapaan kuin auto katsastetaan määrävälein. Jos todetaan, että edellytykset rekisteröidylle uskonnolliselle yhdyskunnalle eivät enää täyty, rekisteröinti voitaisiin purkaa.

Miksi uskonnon varjolla saadaan harjoittaa henkistä ja hengellistä väkivaltaa ilman että siihen kukaan puuttuu? En ymmärrä tätä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Mitä tuo rekisteröinti käytännössä tarkoittaa? Saako rekisteröity uskonnollinen yhteisö esim. verohelpotuksia? Onko rekisteröimisen peruuttamisella jokin todellinen pelotearvo?

Käyttäjän Jari-PekkaPeltoniemi kuva
Jari-Pekka Peltoniemi Vastaus kommenttiin #6

En tunne asiaa yksityiskohtaisesti, joten on parempi, että annan linkin, joka antaa lisätietoa:

https://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/uskonnolli...

Sen tiedän, että Patentti- ja rekisterihallitus rekisteröi näitä yhdyskuntia opetusministeriön alaisen lautakunnan suosituksesta. Olen pari kertaa käynyt Helsingissä PRH:ssa penkomassa Jehovan todistajien yhdyskunnan julkisia tietoja.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #7

Kaikenlaista hihhulointiahan voi harrastaa ilman rekisteröitymistäkin. Rekisteröitymisellä on todellista merkitystä vain, jos sen avulla voi saada joitakin etuja.

Käyttäjän Jari-PekkaPeltoniemi kuva
Jari-Pekka Peltoniemi Vastaus kommenttiin #8

Uskonnonvapauslaissa kerrotaan siitä, että uskonnollinen yhdyskunta voidaan tarvittaessa lakkauttaa:

25 §

Yhdyskunnan lakkauttaminen ja varoitus

Rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan kotipaikan alioikeus voi opetusministeriön, virallisen syyttäjän tai yhdyskunnan jäsenen kanteesta julistaa yhdyskunnan lakkautetuksi, jos yhdyskunta toimii olennaisesti vastoin lakia tai yhdyskuntajärjestyksessä määrättyä tarkoitustaan.

Jos yleinen etu ei vaadi yhdyskunnan lakkauttamista, voidaan yhdyskunnalle lakkauttamisen sijasta antaa varoitus.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030453

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #9

Voidaanhan se toki lakkauttaa, mutta mikään ei siltikään estä näitä ihmisiä uskomasta ja kokoontumasta jatkossakin. Toki kannatan kyllä tuon yhdyskunnan virallista lakkauttamista. Niin paljon kipua ja tuskaa se aiheuttaa ihmisille.

Käyttäjän Jari-PekkaPeltoniemi kuva
Jari-Pekka Peltoniemi Vastaus kommenttiin #10

Kyllä se jotenkin kirpaisee verotuksessa, jos yhdyskunta lakkautetaan. Mutta kuten sanoin aiemmin, en tunne näitä yksityiskohtia. Joten joitakin hyviä syitä on yhdyskunnan rekisteröintiin, ja kääntäen, lakkauttaminen tuo joitakin ongelmia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Uskonnonvapaus, ja valtiovallan puolueettomuus uskontojen suhteen ei voi toteutua niin kauan, kun valtiovalta suosii tiettyjä uskontoja. Vasta sitten uskontojen ihmisoikeusrikkomuksiin voidaan tehokkaasti puuttua.

Mika Sarivaara-Satta

Kunhan ensin saataisiin aikaan laki lasten ruumillisesta koskemattomuudesta.

Toimituksen poiminnat