Jari-PekkaPeltoniemi

Hyväksyykö opetusministeriö Jehovan todistajien laittoman toiminnan?

03.11.2018 YLE julkaisi jutun, jonka otsikko oli:

Opetusministeriö hyväksyi Jehovan todistajien ohjeistuksen seksuaalirikosten käsittelyssä – Professori: “On ongelma, jos yhteisöt toimivat tuomioistuimina”.

Jutussa kerrottiin, että opetusministeriön ja Jehovan todistajien edustajat olivat tavanneet ja keskustelleet Jehovan todistajien yhteisön tavasta käsitellä seksuaalirikosepäilyjä omassa keskuudessaan. Tapaamista oli vaatinut opetusministeriö keväällä YLE:n esittämän A-studio-ohjelman jälkeen.

Opetusministeriön edustaja Joni Hiitola kertoi YLE:lle, että yhdyskunnan edustajien mukaan epäselvissä tilanteissa mieluummin ilmoitetaan asiasta viranomaisille kuin ollaan ilmoittamatta. Lisäksi Hiitola kertoi, että Jehovan todistajat vakuuttivat nyt käydyissä keskusteluissa, että kynnys viranomaisille ilmoittamisesta on matala.

On todella kummallista, että uskonnollisia yhdyskuntia valvova virkamies voi olla näin "löperö". Hän melkein syö Jehovan todistajien kädestä minkä tahansa selityksen. Hiitola ei kyseenalaista mitään, mitä Jehovan todistajat hänelle syöttävät.

Siksi on vähintäänkin mielenkiintoista lukea juttuun haastatellun Helsingin yliopiston siviilioikeuden emeritusprofessorin Urpo Kankaan käsityksiä asiasta. Hän sanoo suoraan, että Jehovan todistajien toiminta oikeuskomiteoissa on laitonta, kun ne tutkivat seksuaalirikoksia. Tässä suora lainaus YLE:n jutusta.

Lainaus alkaa tästä:

* * *

Helsingin yliopiston siviilioikeuden emeritusprofessori Urpo Kangas muistuttaa, että kaikilla yhdistyksillä ja yhdyskunnilla on oikeus luoda omat sisäiset sääntönsä. Ongelmalliseksi tilanne muuttuu silloin, kun ne alkavat toimia tuomioistuinten tavoin ja käyttää maallista valtaa yleisen lainsäädännön ohjeiden vastaisesti.

– Tällöin niillä ei ole muuta tekemistä kuin se, että ne saavat aikaan ahdistusta ja tuhoavat ihmisten mielenterveyttä, Kangas toteaa.

Kankaan mukaan yhdistykset, jotka pyrkivät itse luomaan säännöt, tekemään päätökset ja pistämään ne käytäntöön, “ovat kuin keskiaikainen järjestelmä ilman demokratian hiventäkään”.

- - -

Urpo Kangas näkee Jehovan todistajien kahden todistajan mallin ongelmalliseksi. Hän muistuttaa, että Suomessa näyttökynnyksen arvioi poliisi. Jos toimitaan toisin, saattaa osallistua tekojen salailuun.

– Uskontoon katsomatta uskontojen uhrit ovat se kallein hinta, mikä tällaisesta laittomasta oikeudenhoidosta syntyy. Tämänlaiselle syrjinnälle ei ole minkäänlaista laillista perustaa, Kangas kiteyttää.

* * *

Lainaus päättyy tähän.

Miten on mahdollista, että opetusministeriö menee hyväksymään sellaisen toiminnan, joka siviilioikeuden emeritusprofessorin mukaan saa aikaan ahdistusta ja tuhoaa ihmisten mielenterveyttä ja joka on kuin keskiaikainen järjestelmä ilman demokratian hiventäkään? Miten opetusministeriö hyväksyy Jehovan todistajien sisäisen rikostutkinnan, vaikka professori muistuttaa, että Suomessa näyttökynnyksen arvioi poliisi (ei siis minkään seurakunnan oikeuskomitea). Professori toteaa vielä lopuksi, että Jehovan todistajien sisäiselle rikostutkinnalle ei ole minkäänlaista laillista perustetta.

Voisiko Suomen opetusministeri ottaa tähän asiaan kantaa? Eikä haittaisi vaikka oikeusministerikin lausuisi oman kantansa.

YLE:n jutun voi lukea tämän linkin kautta:

https://yle.fi/uutiset/3-10490112

Jehovan todistajien uusia "lastensuojeluun" liittyviä ohjeita on tarkasteltu kohta kohdalta täällä:

https://johanneksenpoika.fi/uutiset/juttu_s947.html

Lopuksi vielä linkki UUT:n vuonna 2014 tekemään selvitykseen: 
EPÄILTYJEN SEKSUAALIRIKOSTEN KÄSITTELY JEHOVAN TODISTAJIEN OIKEUSKOMITEOISSA

https://johanneksenpoika.fi/oikeuskomitea/Seksuaalirikokset_FINAL%281%29.pdf

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

On aika erikoista, jos maan sisällä on erilaisia käytäntöjä rikosten tulkitsemiseksi.

https://yle.fi/uutiset/3-10106328

Jehovan todistajat mainittu, kuinka mahtaa olla muiden ’ pyhien ja umpihuskaiden ’ - uskovien kanssa ? Kuinka paljon salataan ja hoidetaan mm ssa pedofiliatapaukset siististi kulissien takana omien pääjehujen siunauksella.

Eletäänkö kivikautisten uskontojen ehdoilla, vai oikeusvaltiossa 2000 luvulla ?

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Jehovan todistajien lapsiin kohdistuviin "oikeuskäytäntöihin" olisi muutenkin kohdistettava oikeusopillinen tarkastelu. Minut erotettiin luopiona tuosta uskontokunnasta 13-vuotiaana. Se tarkoitti karttamissääntöjen alaiseksi joutumista kaikkien ystävien, perheen ja sukulaisten taholta. Eli minua ei saanut enää tervehtiä eikä kanssani saanut puhua. Käytännössä jäin täysin heitteille. Ja kaikki tämä vain siksi, että minut oli kastettu 10-vuotiaana, mutta 13-vuotiaana menetin täysin uskoni mielikuvitusolentoihin. Tällaiset käytännöt ovat edelleen voimassa JT:n seurakunnissa. Olen lähinnä huolissani näistä lapsena erotetuista, erotuksi joutuminen kun ei nähtävästi ole helppoa aina aikuisellekaan.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Taas yksi osoitus siitä, ettei yhteiskuntaa lainkaan kiinnosta kulttien rutiininomaisesti tehtailemat ihmisoikeusrikokset. Tällaiset uutiset pistävät aina vihaksi, koska Jehovan todistajina tunnettu orwellilainen mielenhallintakultti on rikkonut omankin pääni pysyvästi. Ja muun muassa tappanut äitini, joka kieltäytyi indoktrinaation vallassa välttämättömästä lääketieteellisestä hoidosta.

Nykyään vihani ei kuitenkaan kohdistu kulttiin itseensä vaan yhteiskuntaan, joka mahdollistaa tällaisen tuhoisan toiminnan ja antaa sen jatkua vapaasti. On täysin käsittämätöntä, että jonkin järjestön uskonnonvapauden katsotaan ohittavan muut ihmisoikeudet.

Yhteiskunta rankaisee ihmisiä asioista, joita he tekevät itselleen (esimerkiksi huumausaineiden käytöstä), mutta samalla ihmiset saavat tehdä mitä hirveimpiä asioita toisilleen taikauskoon perustuvien ideologioiden nimissä. Kuka kertoisi minulle, millä logiikalla tämä voidaan oikeuttaa?

Toimituksen poiminnat