Jari-PekkaPeltoniemi

Jehovan todistajien uutisvuosi 2018 oli vilkas

Uutisvuosi 2018 oli melko vilkas Jehovan todistajien järjestössä. Järjestön kannalta negatiivisten uutisten määrä ylitti selvästi positiivisten uutisten määrän sekä Suomessa että muualla.

Jehovan todistajien siviilipalvelusasia on ollut koko vuoden esillä Suomen medioissa. Sitä on käsitelty myös hallituksessa. Asia on päätynyt eduskunnan käsittelyyn ja asiantuntijoilta tihkuneiden tietojen mukaan Jehovan todistajien erivapaus poistetaan vuoden 2019 alkupuolella, jolloin uusi erivapauden poistava laki hyväksyttäneen, koska sille ei ole enää mitään perusteita. Jehovan todistajat joutuvat lakimuutoksen jälkeen suorittamaan siviilipalveluksen.

YLE:n A-studiossa esitettiin merkittävä video: "Miten toimivat Jehovan todistajien oikeuskomiteat?" Samaan aikaan YLE:n nettisivuille ilmaantui perusteellinen juttu, jossa entiset Jehovan todistajat kertoivat kokemuksiaan uskonyhteisön oikeuskomiteoista.

A-studion innoittamana Iltalehden Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa käsiteltiin myös Jehovan todistajien oikeuskomiteoita ja seksuaalirikoksia. Studioon oli saatu myös Jehovan todistajien edustaja Ari Hakkarainen. Entinen Jehovan todistaja Josefina Pakomaa kertoi oman järkyttävän tarinansa.

Uudet EU-säädökset vaikuttivat voimakkaasti henkilötietojen keräämiseen. Jehovan todistajien laatima oma lomake oli kaikkea muuta kuin asiallinen. Sen allekirjoittamalla yksilö antoi järjestölle avoimen valtakirjan kerätä mitä tahansa tietoja mihin tahansa maahan toimittamista varten mitä tahansa tarkoitusta varten. Tietosuojavaltuutettu tutkii tätä asiaa.

Vuoden aikana tapahtui paljon muutakin. Tilastokeskus kertoi, että Jehovan todistajien määrä laskee tasaisesti Suomessa. Suomeen on tullut paljon Jehovan todistajia Venäjältä. He ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa.

Suomessa on joko myynnissä tai myyty ainakin 27 valtakunnansalia, lisäksi myytävänä on yksi iso konventtisali.

Korkein hallinto-oikeus ratkaisi lopulta seitsemän vuotta kestäneen jutun Jehovan todistajien muistiinpanoista. Ovelta ovelle -työtä tekevän Jehovan todistajan on aina pyydettävä oven avaajalta suostumus, jos hänestä kirjataan muistiin tietoja. 

Ulkomaiden uutisissa toistuu jatkuvasti yhden maan nimi. Venäjä.

Vaikeudet Venäjällä jatkuvat. Jehovan todistajien oma Raamattu on todettu "ekstremistiseksi". Viranomaiset ovat takavarikoineet Jehovan todistajien omaisuutta, mm. hallintokeskuksen (haaratoimiston) ja Pietarin konventtisalin. Venäjällä melkein kuka tahansa Jehovan todistaja voi joutua vankilaan. Osa todistajista pakenee Suomeen ja hakee turvapaikkaa.

Jehovan todistajien pedofiiliskandaalit eivät näytä laantuvan. Koko ajan tulee tietoon uusia tapauksia ja oikeudenkäyntejä uutisoidaan myös jatkuvasti monissa maissa. Joissakin tapauksissa Jehovan todistajien järjestö on ostanut uhrin hiljaiseksi isolla rahalla, jolloin oikeudenkäynti on peruuntunut. Yhdysvaltain lisäksi myös Hollannissa ja Kanadassa tulee tietoon jatkuvasti uusia tapauksia. Yhdysvalloissa julkistettiin merkittävä oikeuden päätös. Jehovan todistajien järjestön on maksettava 35 miljoonaa dollaria naiselle, johon kohdistunut seksuaalinen hyväksikäyttö peiteltiin yhteisössä.

EU:n tuomioistuin käsitteli Jehovan todistajien muistiinpanoasiaa. Suomen korkein hallinto-oikeus oli pyytänyt EU-tuomioistuimen kannanottoa oman päätöksensä tueksi. EU:n lopullinen ratkaisu näytti olevan pitkälti sama kuin Suomen tietosuojavaltuutetun ja tietosuojalautakunnan kanta oli jo aiemmin. 

Lue koko vuosikatsaus 2018 täältä:

https://johanneksenpoika.fi/uutiset/2018_vuosikatsaus.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat