Jari-PekkaPeltoniemi

Kaksoiselämää ja häpeää Jehovan todistajien yhteisössä

Jehovan todistajien julkaisema Vartiotorni-lehti väittää, että Jehovan todistajat olisivat ylpeitä siitä, että he kuuluvat Jehovan todistajien järjestöön:

"On aivan sopivaa ylpeillä oikeista asioista. Meidän tulisi esimerkiksi aina tuntea ylpeyttä siitä, että olemme Jehovan todistajia (Jer. 9:24)." (Vartiotorni 15.01.2013, sivu 20)

Pitääkö tämä paikkansa?

Ei, jos kuuntelemme niitä Jehovan todistajia, jotka on erotettu tai ovat itse eronneet syystä tai toisesta Jehovan todistajien seurakunnasta.

* * *

Jehovan todistaja -perheeseen syntynyt Maria kävi kasteella 16-vuotiaana. Omien sanojensa mukaan hän ei koskaan ollut "ylpeä" siitä, että oli Jehovan todistaja. 

Maria ei kertonut koulu- tai työkavereille jehovantodistaja-taustasta, ellei ollut pakko. Hän häpesi sitä syvästi ja yritti vältellä sitä, että asiasta olisi puhuttu.

Mariaa kaduttaa se, että hän meni kasteelle. Häntä harmittaa, ettei uskaltanut olla menemättä.

* * *

"Leppäkerttu" kasvoi Jehovan todistaja -perheessä ja kävi kasteella noin 14-vuotiaana. Hän ei oman muistinsa mukaan koskaan ollut ylpeä siitä, että oli Jehovan todistaja. Hän häpesi sitä.

"Leppäkerttu" ei kokenut itseään rohkeaksi. Hän kertoo peloistaan näin: "En kertonut lapsena tai nuorena rohkeasti kenellekään ja pelkäsin kentällä käydessä, että koulukavereita tulee ovelle."

* * *

Vartiotorni-lehti luo JT-perheen lapsille sellaisen pakollisen ihanteen, että he koulukiusaamisestaan huolimatta ovat rohkeita ja ylpeitä siitä, että ovat Jehovan todistajia. Lainaus vuoden 2015 lehdestä:

"Te nuoret ilmaisette rohkeutta, kun kerrotte avoimesti olevanne Jehovan todistajia, vaikka luokkatoverit tai muut kiusaisivat teitä sen vuoksi. Näin osoitatte olevanne ylpeitä siitä, että Jehovan nimi yhdistetään teihin."

* * *

Koska Jehovan todistajien järjestö asettaa jäsenilleen valtavasti sellaisia sääntöjä ja vaatimuksia, joita kaikki eivät jaksa noudattaa, monet alkavat viettää "kaksoiselämää". Vartiotorni-lehti varoittaa kaksoiselämästä hyvin jyrkästi. Vuoden 2014 lehti kertoo näin:

"Jehova paljastaa määräaikanaan kaikki ne, jotka harjoittavat pahuutta tai viettävät kaksoiselämää. Hän tekee selväksi ”eron vanhurskaan ja jumalattoman välillä, Jumalaa palvelevan ja häntä palvelemattoman välillä”. (Mal. 3:18.) Ennen kuin tuo aika koittaa, on rohkaisevaa tietää, että ”Jehovan silmät ovat kohdistettuina vanhurskaisiin ja hänen korvansa heidän rukoukseensa” (1. Piet. 3:12)."

* * *

Jehovan todistaja -perheeseen syntynyt Maria eli kaksoiselämää jo vuosia ennen kastetta (ala- ja yläkoulussa). Miksi hän sitten oli Jehovan todistaja?

Jehovan todistaja -perheen kasvattina hänellä ei ollut oikeastaan muuta vaihtoehtoa. Hän ei ollut valmis menettämään perhettään ja ystäviään nuoruudessaan. Hän kertoo kaksoiselämän viettämisestä näin: "Olin koulukavereiden seurassa kuin maailmallinen, niin paljon kuin se oli mahdollista tekemättä mitään aivan älytöntä. Kiroilin, maistoin tupakkaa, käyttäydyin kuin normaalit teinit. En kertonut kenellekään. Jäin kiinni muistaakseni noin 15-vuotiaana, kun vanhempani penkoivat huonettani ja löysivät sieltä materiaalia joka ei ollut todistajalle sopivaa."

* * *

Leppäkerttu kertoo omasta kaksoiselämän viettämisestään näin:

"Lähdin opiskelemaan ja sain uusia kavereita. Tutustuin "maailmalliseen" elämään. Aloin elää kaksoiselämää, jonkin aikaa kävin kokouksissa. Kävin opiskelijakavereiden kanssa juhlimassa, alkoholia nautitiiin runsaasti, oltiin risteilyillä ja illanvietoissa. En enää halunnut olla Jehovan todistaja vaan halusin tuolloin erota seurakunnasta. Lähetin seurakunnan vanhimmalle erokirjeen, ja mun luo tuli vanhimmat juttelemaan asiasta. Mun oma haluni erota kiistettiin ja vedottiin mun iäkkäisiin vanhempiin ja siihen, että olin vanhimman vaimo. Eroa ei annettu, se oli aika uskomatonta."

* * *

Lue lisää kaksoiselämän viettämisestä ja häpeän tunteesta näiden linkkien kautta:

*

Miksi monet Jehovan todistajat elävät "kaksoiselämää"?

https://johanneksenpoika.fi/uutiset/juttu_s1033.html

*

Miksi monet Jehovan todistajat todellisuudessa häpeävät sitä, että ovat Jehovan todistajia? Miksi entiset todistajatkin voivat tuntea samanlaista häpeää oltuaan todistajia?

https://johanneksenpoika.fi/uutiset/juttu_s1034.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Jehovan todistajana en oikeastaan edes elänyt kaksoiselämää ennen kuin lopulta menetin uskoni. Tunsin silti raatelevaa häpeää ja syyllisyyttä muun muassa seksuaalisesta suuntautumisestani, ja olin varma, että kuolen ihan nurkan takana olevassa Harmagedonissa, josta maalailtiin hirveitä kauhukuvia.

Jehovan todistajat on orwellilainen mielenhallintakultti, joka synnillistää jopa "väärät" ajatukset ja tunteet.

Lapsuuteni oli ahdistuksen täyttämää ja nuoruuteni meni täysin hukkaan. Vaikeat mielenterveyden ongelmat ovat tulleet jäädäkseen. On anteeksiantamatonta, että tämä yhteiskunta sallii lasten indoktrinoimisen kultteihin.

On erittäin valitettavaa, että juuri kukaan ei luultavasti vaivaudu lukemaan tätäkään kirjoitusta tai ainakaan miettimään tarkemmin sen sisältöä. Ongelma voi olla oikeasti vakava, vaikka se koskisi vain suhteellisen pientä vähemmistöä. Sinä, joka sivuutat asian omaan elämääsi liittymättömänä, annat omalta osaltasi ihmisoikeuksia loukkaavan sadistisen simputuksen jatkua.

Toimituksen poiminnat